Blog - OneRiLoad

By Mr Afyan


1. KADAR SUMBANGAN, ia akan meningkat dalam tempoh tertentu. Setakat ini belum ada medical card yang kadar bayarannya tetap. Ini kerana kos perubatan sentiasa meningkat.


2. KO-TAKAFUL, bayaran yang perlu dibayar oleh pelanggan sekiranya dimasukkan ke hospital. Mungkin ada, mungkin tiada.


3. KO-PAYMENT, bayaran yang perlu dibayar sekiranya pelanggan upgrade bilik ke bilik yang melebihi kadar medical card. Jangan terkeliru dengan Ko-Takaful, Dua istilah berbeza.


5. LIMIT SEUMUR HIDUP atau Lifetime Limit. Jumlah ini memang nampak tinggi, ada yang RM1 juta, ada yang RM2 juta malah ada yang unlimited. Tapi ketahuilah bahawa ia hanya “gimik”, kerana belum pernah berlaku lagi pelanggan yang tidak cukup had limit seumur hidup. Tapi ramai yang terpaksa bayar sendiri apabila sudah claim melebihi had limit tahunan. Jadi fokus kepada annual limit, bukan lifetime limit.


6. FASAL PENGECUALIAN. Ini perkara yang AMAT PENTING dalam apa jua polisi takaful. Cari perkara ini dalam polisi dan baca situasi-situasi yang pelanggan tidak layak untuk claim jika dimasukkan ke hospital. Setiap polisi syarikat mempunyai klausa berbeza-beza antara satu sama lain.


7. TEMPOH MENUNGGU, ini adalah tempoh permulaan polisi berkuat kuasa sepenuhnya. Ia mungkin 30 hari hingga 120 hari.


8. TEMPOH MENUNGGGU PENYAKIT KHUSUS. Ada beberapa penyakit khusus yang mempunyai tempoh menunggu lebih panjang sehingga 120 hari.


9. KLAUSA PENGUBAHAN POLISI. Ini juga maklumat penting yang perlu diketahui yakni syarikat berhak membuat perubahan terhadap polisi TANPA persetujuan pelanggan. Hanya sekadar notis dalam tempoh tertentu untuk menjadikan terma dan syarat polisi berubah mengikut kehendak syarikat. Ia juga dikenali sebagai “non cancelable policy” atau NCC. Tanpa klausa NCC, syarikat berhak mengubah kandungan polisi dengan hanya memberi notis dalam tempoh tertentu.


10. THIRD PARTY ADMINISTRATION (TPA). Ada ejen takaful yang memburukkan syarikat lain dengan “fakta” bahawa third-party administration seperti polisi third-party kenderaan. Ia adalah auta bukan fakta, sebab TPA medical card adalah merujuk kepada syarikat operator yang menguruskan GL dan urusan kemasukan wad yang tertakluk di bawah Bank Negara. Langsung tiada kena mengena dengan istilah third-party dalam insurans kenderaan.


11. Lawatan Doktor, Setiap kali kemasukan hospital, ada jumlah tertentu lawatan doktor ke atas pesakit. Jika had lawatan doktor hanya sehari sekali, maka sekiranya ada 2 lawatan doktor jadi kos lawatan doktor yg kedua perlu ditanggung oleh pemegang polisi.


12. Portfolio Withdrawal Clause, Portfolio Withdrawal Clause (PWC) bermaksud, syarikat takaful berhak menarik balik produk medical card dari pasaran dgn memberi notis tertentu kpd pelanggan. Jika ada klausa ini, syarikat berhak menarik balik produk medical card dari pasaran.


“Jadi Apakah Medical Card Yang Terbaik tuan Afyan?”


MEDICAL CARD TANPA LIMIT TAHUNAN + MANFAAT HOSPITAL + LIFE COVERAGE – TAK SAMPAI RM200!

Contoh proposal medical card bersama dengan dengan manfaat elaun hospital yang dilanggan bersama life policy tidak sampai RM200 sebulan, sebagaimana berikut;

Coverage basic – DEATH dan TPD RM50,000

Coverage CRITICAL ILLNESS RM50,000

Coverage ELAUN HOSPITAL RM100 sehari

Coverage MEDICAL CARD
– Bilik wad RM200/hari
– Had Tahunan: TIADA
– Had Seumur Hidup: RM1 JUTA

Untuk semua manfaat ini, hanya RM199 sebulan!

Dan tempoh polisi adalah sehingga MAKSIMA 100 TAHUN!!!

Jika dikurangkan manfaat basic, sumbangan takaful akan lebih rendah.

BERMINAT?

Hubungi saya untuk temujanji dan konsultasi..
http://wasap.my/60124052675

Season Pass



1.
Siapakah yang boleh melanggan Season Pass?
Semua pelanggan XOX Mobile ((#prepaidplus, High Speed Pack, Penang #1758, United Pack, XOX XinXun plan
dan ONEXOX plan*) boleh menikmati keistimewaan Season Pass.



2.
Bagaimanakah cara untuk saya melanggan Season Pass?
Terdapat empat (4) cara untuk melanggan Season Pass:
1- Anda boleh membeli langganan melalui SMS dan akan dicaj menggunakan kredit masa berbual semasa.
(Pelanggan XOX Prepaid: hantar ke 23388; pelanggan ONEXOX: hantar ke 22111 / 23388)
2- Dengan melayari http://onlinestore.xox.com.my/ dan boleh membuat pembelian melalui kad kredit atau perbankan
internet.
3- Anda boleh melanggan melalui Menu USSD (*139*4#) dimana anda akan dicaj melalui kredit masa panggilan semasa.
(Belum disediakan untuk pelanggan ONEXOX)
4- Anda juga boleh melanggan melalui aplikasi MyXOX.
NOTA:
Untuk pelanggan ONEXOX, pembelian pakej Season Pass akan ditolak menggunakan kredit masa berbual di akaun MA terdahulu dan diikuti akaun DA.



3.
Apakah pelan Season Pass yang ditawarkan?
Terdapat 3 kategori pakej Season Pass:
Pakej Masa Berbual
Pakej Data (GB)

Pakej Kombo (Data, Masa Berbual & SMS)



Pakej Masa Berbual:
SP V1
350 minit
Percuma 50 SMS



SP V2
700 minit
Percuma 100 SMS



SP V3
1,400 minit
Percuma 150 SMS



Pakej Data
SP D1
8 GB
Percuma 50 minit masa berbual



SP D2
13 GB
Percuma 100 minit masa berbual



SP D3
18 GB
Percuma 150 minit masa berbual



Pakej Kombo:
SP C1
5 GB
350 minit masa berbual
50 SMS



SP C2
10 GB
700 minit masa berbual
100 SMS



SP C3
15 GB
1,400 minit masa berbual
150 SMS




4. Berapa ramaikah rakan dan keluarga yang boleh berkongsi kredit masa berbual, data dan SMS dengan saya?
Tiada had. Dengan syarat rakan dan keluarga anda adalah pelanggan XOX Prepaid, anda boleh berkongsi tanpa sebarang had atau halangan. RM 0.50 akan dikenakan pada PENGHANTARuntuk setiap perkongsian yang berjaya.
Penghantaran berganda DIBENARKAN dengan satu SMS dan hanya dicaj RM 0.50 untuk setiap perkongsian yang berjaya. Sebagai contoh: Share 0103333010 D1 V50 S100 1234 (untuk berkongsi 1GB / 50 Minit / 100 SMS)
NOTA:
Untuk pelanggan ONEXOX, setiap perkongsian Season Pass akan dicaj RM 0.50 dan akan ditolak dari kredit masa berbual akaun MA dan diikuti akaun DA



5. Apakah had maksimum perkongsian?
Masa berbual: Tanpa Had



SMS: Tanpa Had



Data: 10GB



6.
Berapa lamakah tempoh sah?
Tempoh sah adalah tertakluk kepada langganan pra bayar semasa.



7.
Setelah saya membeli minit masa berbual dan SMS, bilakah tempoh penggunaan bermula?
Tempoh penggunaan bermula serta merta selepas panggilan atau selepas menghantar SMS (TEMPATAN SAHAJA).
NOTA:

  1. Untuk panggilan telefon ke semua rangkaian bebas tol Malaysia (1300 atau 1800) kredit masa berbual akan ditolak, bukan minit Season Pass.
  2. Panggilan IDD jugak akan ditolak seperti penggunaan normal.
  3. Untuk penghantaran SMS ke rangkaian SMS kod pendek (sebagai contoh, 66300) normal caj akan dikenakan.


8. Apakah caj blok bagi minit masa berbual bagi Season Pass?
Caj blok bagi Season Pass adalah 60 saat.



9.
Setelah saya melanggan data, bilakah tempoh penggunaan bermula?
Tempoh penggunaan akan bermula selepas penggunaan data seterusnya. Sebagai contoh, apabila anda melanggan Pakej Data SP D1 (5GB) ia akan disimpan di dalam akaun XOX anda dan hanya akan ditolak sekiranya anda mula mengaktifkan data baru (mengikut langganan harian, mingguan atau bulanan).
*Pelanggan XOX Prepaid (#prepaidplus, High Speed Pack, Penang #1758, United Pack, XOX XinXun plan) harus mengikut arahan langganan data semasa sebagai contoh, DATA M500MB. Pelanggan ONEXOX harus mengikut arahan langganan yang ditetapkan sebagai contoh 1XD500.
NOTA: Promosi pakej data semasa tidak dibenarkan menggunakan Season Pass. Selepas anda mengaktifkan Data Promo, kredit masa berbual anda akan ditolak seperti biasa.



10.
Bolehkah saya terus menggunakan Season Pass sekiranya akaun pra bayar saya telah disekat?
Anda tidak boleh menggunakan Season Pass sekiranya akaun anda disekat (sama ada minit masa berbual, SMS mahupun data).
NOTA: Sekiranya pelan data anda berterusan, anda masih lagi boleh menggunakan kuota data berkenaan walaupun akaun pra bayar anda telah disekat.



11.Bagaimana cara untuk menyemak baki Season Pass?
1. Melalui Menu USSD
Pelanggan XOX Prepaid : Menu USSD (*132# atau *139*1#)
Pelanggan ONEXOX : Menu USSD (*150*4#)



2. Melalui SMS
Pelanggan XOX Prepaid : Hantar BAL / SP BAL ke 23388
Pelanggan ONEXOX : Hantar SP BAL ke 22111 / 23388



3. Melalui MyXOX app
Log masuk / Daftar masuk > My Account > Account / Profile



12. Bagaimana cara untuk mendapatkan kod PIN saya sekiranya saya terlupa?
Pelanggan XOX Prepaid : Hantar PIN ke 23388
Pelanggan ONEXOX : Hantar PIN ke 22111 / 23388



13. Bagaimana cara untuk saya dapatkan panduan pengguna sekiranya saya perlukan bantuan mengenai Season Pass?
Sila hantar HELP ke 22111 / 23388 (Boleh digunakan oleh pelanggan XOX Prepaid & ONEXOX)



14. Apakah Season Pass ‘Happy Hour’?
Season Pass ‘Happy Hour’ adalah promosi yang ditawarkan pada setiap hari Khamis 12pm – 4pm, walau bagaimanapun pakej mungkin berbeza mengikut promosi yang ditawarkan.

http://www.onexox.my/season-pass-tc.html

Ini adalah contoh illustrasi takaful INCOME PROTECTION untuk peserta;
– Lelaki
– 26 tahun
– Bergaji RM2,000 sebulan


1


Dengan memperuntukkan RM100 sahaja sebulan, bersamaan 5% SAHAJA daripada gajinya, beliau mendapat manfaat:

1. Kematian dan lumpuh RM200,000
2. Penyakit Kritikal RM100,000
3. Waiver
4. Tempoh matang 100 tahun
5. Hibah


1. Kematian dan lumpuh RM200,000

Ia bersamaan dengan 100 bulan pendapatannya atau hampir 10 tahun pendapatan jika berlaku kematian dan lumpuh. Fungsi INCOME PROTECTION untuk menggantikan pendapatannya yang hilang akibat tidak mampu bekerja apabila berlaku kematian dan lumpuh.

death-main


2. Penyakit Kritikal RM100,000

70% kematian penduduk Malaysia adalah disebabkan 4 penyakit kritikal seperti diabetik, serangan jantung, stroke dan kanser. Jadi manfaat ini perlu sebagai sokongan untuk plan INCOME PROTECTION ini yang bersamaan dengan 50 bulan gaji beliau yakni hampir 5 tahun gaji.

3. Waiver

Fungsinya, apabila berlaku penyakit kritikal sudah tentu tidak mampu lagi bekerja. Jadi dengan manfaat ini meringankan beban beliau untuk membayar caruman takaful selepas disahkan penyakit kritikal.

4. Manfaat ini cover sehingga 100 tahun.

Kenapa 100 tahun? Sebab, berdasarkan teknologi kesihatan dan perubatan dunia, usia jangka hayat manusia semakin panjang.

Jika buat hingga 60 atau 70 tahun, tidak boleh dipanjangkan ke 100 tahun. Tapi jika ambil hingga 100 tahun, apabila sampai usia 60-70 tahun, pengguna ada pilihan untuk teruskan atau tamatkan. Sebab itu, sebaiknya ambil paling panjang tempohnya.

5. Dia boleh HIBAHKAN kepada pasangannya 100% manfaat apabila berlaku kematian.

Inilah baru HIBAH yang sebenar.

Ya, RM100 sahaja caruman untuk manfaat setinggi ini. 5% sahaja peruntukan untuk INCOME PROTECTION. Rule of thumb untuk melanggan takaful; CARUMAN paling rendah untuk COVERAGE paling tinggi. Jika ada plan HIBAH yang lebih nilai, kenapa perlu bayar lebih untuk dapat manfaat yang sama?

Bandingkan dengan plan HIBAH lain yang ada di pasaran.


Berminat?
Isi Maklumat berikut..
  • Nama:
  • Email:
  • No Telefon:
  • Lokasi:
  • Pekerjaan:
  • Umur:
  • Status Perkahwinan:

Hantar ke: zurilikhlas.wasap.my @ t.me/oneriload

Tips Penjimatan Onexox

(Dengan Season Pass (SPs))


1. Plan 30 (Topup RM30)
(Hubungi dealer anda utk topup atau dapatkan dari 7e dll)


2. Langgan Data SPs 1Gb RM15
(Hubungi dealer anda utk dapatkan data SPs)


3. Baki DA +-RM15
(Check baki, dial *132#)
- Boleh pakai utk call & sms
- Pakai sampai habis (850 Hari++)


4. Bila nk topup pulak?
- Topup hanya data nak habis atau bila kredit nk call tk cukup.
- Tips jimat:-
1. Check baki, (contoh) kalau ada rm10, topup la rm20 shj.
2. Maintain baki bg ada RM30, lepas tu ulang Langkah 2 balik.

Tips Jimat Ini Dibawakan Oleh;
ZuR1L OneRiLoad
+60124052675 Wazzap/Telegram/Call/SMS


Plan 50 (Topup RM50)

Topup RM50, Data SPs 2GB RM30, Baki DA +-RM20

Next Cycle Maintain RM50 (Baki+Topup)

Pernah tengok iklan ni..

012 kini adalah Celcom..
016 kini adalah Celcom..
017 kini adalah Celcom..
018 kini adalah Celcom..

Bila tengok iklan ini, ada pula yang menyangka Celcom sudah mengambil alih 012,016,017,018…

Tadi masa aku minum kat warung terdengar orang sebelah meja berbual Celcom sudah mengambil alih Maxis…haha..rupanya ada yang masih keliru dan mungkin tak tau apa tu MNP…

Okaylah kepada yang tak tahu ni aku nak bagi tau pasal MNP…

MNP dalam bahasa Bugis Anfield disebut Mobile Number Portability atau dalam Bahasa Melayu Bersatu ialah perkhidmatan yang membenarkan nombor telefon mudah alih bertukar kepada penyedia perkhidmatan mudah alih yang lain.

Maknanya jika anda adalah pengguna perkhidmatan mudah alih D anda bebas mendaftar ke perkhidmatan C, M atau U tanpa perlu menukar nombor telefon.

Jika dulu 012/017 ialah Maxis, 016 ialah Digi, 018 ialah U-Mobile dan 019/013 ialah Celcom, tetapi dengan MNP tidak semestinya 012/017 adalah Maxis, 016 adalah Digi, 018 adalah U-Mobile atau 019/013 adalah Celcom.

MNP telah diperkenalkan oleh Kerajaan pada awal Oktober lalu dan terbuka untuk pengguna Pospaid dan Prepaid.

Dengan adanya MNP sudah tentu syarikat penyedia perkhidmatan akan bersaing dan berlumba-lumba mendapatkan pelanggan yang sedia ada dan baru. Disamping itu pelanggan juga akan menikmati perkhidmatan yang lebih baik dan mungkin lebih murah dengan ini akan lebih menguntungkan pengguna.

Sekarang ini anda tidak perlu risau jika tidak berpuas hati dengan perkhidmatan sedia ada maka bertukarlah kalau merasakan perkhidmatan yang lain lebih baik. Nombor telefon anda akan tetap sama dan tidak perlu memberitahu kawan-kawan, saudara-mara, rakan niaga nombor baru telefon anda.

@copy.pasted.from, bit.ly/1RAeV1bit.ly/1RAeV1

Assalamu ‘alaikum.

PERHATIAN BUAT SEMUA PENGEDAR ONEXOX
==============================

SILA DOWNLOAD DAN PRINT OUT SEMUA PERKARA DI BAWAH UNTUK RUJUKAN SENDIRI, PENGGUNA DAN PENGEDAR BARU.

1. BORANG DAFTAR PENGGUNA: http://onesys.onexox.my/form/userform.pdf

2. BORANG SUB/DEALER: http://onesys.onexox.my/form/dealerform.pdf

3. KONTRAK SUB/DEALER: http://onesys.onexox.my/form/SubDealerContract.pdf

4. PANDUAN ASAS DEALER: http://onesys.onexox.my/form/dealerguide.pdf

5. PANDUAN DEALER MANAGEMENT: http://onesys.onexox.my/form/PanduanDealerManagement.pdf

6. PANDUAN BELI ERECAJ: http://onesys.onexox.my/form/ManualErecharge.pdf

7. PANDUAN PAYHERE: http://onesys.onexox.my/form/ManualPayHere.pdf

BUAT SUB DEALER DAN DEALER BARU DIWAJIBKAN UNTUK BACA DAN FAHAM PANDUAN 4 & 5.


12 FEBRUARI 2016

ACHTUNG

NOTA PENTING

Segala aktiviti sebagai pengedar adalah termaktub di bawah perundangan Akta Komunikasi & Multimedia oleh Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) serta terma & syarat yang terkandung di dalam kontrak Pengedar Onetelco Sdn Bhd. Pengedar bertanggungjawab sepenuhnya untuk mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

PENDAFTARAN PELANGGAN

Pengedar MESTILAH mengesahkan dokumen pengenalan diri pelanggan secara fizikal terlebih dahulu sebelum meneruskan pendaftaran SIM kad baru mahupun MNP. Adalah menjadi satu kesalahan apabila pengedar membuat
pendaftaran palsu atau tidak membuat pengesahan dokumen pengenalan diri. Pengedar bertanggungjawab memastikan segalamaklumat pendaftaran yang diisiadalah betul dan tepat.

1. MNP ( MOBILE NUMBER PORTABILTY)

Melalui MNP, Pelanggan boleh berpindah langganan daripada penyedia rangkaian sedia-ada kepada XOX dengan mengekalkan nombor telefon. Proses Pengaktifan mengambil masa 1-5 hari bekerja daripada tarikh penyerahan permohonan dibuat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian sebelum meneruskan permohonan MNP.

a) Pelanggan Pasca Bayar (POSTPAID)
• Pastikan pelanggan itu sendiri ialah pemilik langganan
• Langganan tersebut di dalam keadaan aktif tanpa sebarang tunggakan bil dan tidak terikat dengan apa-apa kontrak oleh penyedia rangkaian sediada.

b) Tanpa sebarang tunggakan bil:
• Pelanggan mestilah menjelaskan segala bil terkini sebelum memohon MNP

c) Tidak terikat dengan apa-apa kontrak:
• Pelanggan tidak melanggan melalui pakej promosi telefon atau pakej promosi istimewa.
• Pelanggan mestilah terlebih dahulu membatalkan kontrak dengan penyedia rangkaian sedia ada sebelum meneruskan permohonan MNP
• Jika pelanggan mempunyai talian tambahan (supplementary line), setiap talian mestilah dipisahkan atau menukarkannya ke pelan prabayar.

2. PELANGGAN PRABAYAR (PREPAID):
• Pastikan pelanggan itu sendiri ialah pemilik langganan
• Pastikan nama penuh serta nombor kad pengenalan untuk permohonan MNP adalah sama dengan butiran yang diberikan semasa mendaftar dengan langganan sedia ada.


Sebarang pertanyaan sila hubungi:-

ONEXOX AUTHORISED DEALER (DYSD14265)
ZURIL AMNAN https://goo.gl/Cn5njZ
(Id Telegram: azzurie26)
Website:-
http://zurilONEXOX.com

Apakah tindakan sepatutnya bila terima SMS/MMS Spam-Scam


Selepas menyedari saya terkena sms scam dan kehilangan sebanyak RM285 selepas menyemak kembali bil Digi untuk 5 bulan yang lepas....saya mula berminat untuk mengkaji tentang kes sms spam ini.

Anda masih ingat kisah seorang pegawai bank Hock Hua Bank dalam tahun 1991, Aman Shah Bin Ahmad. beliau hanya mengambil 5 sen atau nilai sen terakhir untuk setiap baki akaun pelanggan pada setiap hari. Beliau berjaya mengumpul RM4.01 juta dan apabila didapati bersalah beliau dihukum 5 tahun penjara. Sekarang dah bebas kot.

Dizaman sekarang semua orang ada handphone, tak kira peringkat umur. Kalau rakyat Malaysia kini berjumlah 30 juta orang, diandaikan 10 juta adalah bayi dan kanak-kanak berumur bawah 9 tahun. 20 juta rakyat Malaysia mengunakan perkhidmatan telekomunikasi menerusi telco yang dipelopori oleh Maxis, Celcom, Digi dll. Bayangkan jika RM3 diambil dari setiap sorang tanpa disedari melalui sms spam ini?. Telco pulak kenakan caj 0.15 sen kepada anda kalau nak batalkan langganan yang anda langsung tak buat tu. Kalau sehari 3000 orang mengadu 3000 x 0.15 =RM450x30x12=162,000. Sekarang anda faham mengapa anda disuruh memberhentikan sendiri dengan taip STOP ALL.

1juta orang x RM3 = RM3juta sehari 'dirompak' dari poket rakyat, bayangkan kalau setahun....beratus-ratus juta masuk poket syarikat Content Provider (CP) nie...oppppp dan juga syarikat Telco.

Bagi pelanggan prepaid, anda hanya akan sedari jika kredit anda berkurang (jika anda jenis yang beri perhatian). Bagi pelanggan postpaid, anda hanya akan sedar selepas sebulan kemudian apabila bil telefon anda tiba. Dah terlambat untuk anda...RM48 telah dicaj dalam akaun anda. Apa yang anda boleh lakukan, anda hubungi telco anda iaitu DIGI, Celcom atau Maxis. Apa yang mereka jawap "untuk memberhentikan langganan tersebut sila taip "STOP ALL" dan hantar ke nombor 3xxxx". Itu jawapan mereka....kalau anda tanya lebih lanjut barulah mereka beri nama Content provider untuk anda minta diskaun atas caj anda.

Tahukah anda Telco (Maxis, Digi, Celcom)akan mengutip caj sms tersebut dan kemudian akan dibahagikan bersama Content Provider. Anda selalu tertanya-tanya bagaimana CP tahu tentang nombor telefon anda. Jika bukan dari telco anda siapa lagi. Menurut Presiden MMCP, telco mengambil 50% daripada caj-caj sms tersebut. Ini cakap beliau, betul atau tidak.....mereka sahaja yang tahu.

Saya bagi contoh kepada anda...saya meniaga kek, setiap pagi saya letakkan kek di pintu pagar rumah anda. Cukup sebulan saya hantarkan bil kepada anda. Anda beritahu yang anda tak order pun kek tersebut...saya jawap "kalau anda tidak mahu langgan, anda kena tekan STOP All, barulah saya tidak hantar". Sekarang anda berhutang dengan saya. Anda marah...anda rasa dianiaya bukan. Hak anda sebagai penguna telah dicabuli.



Lihat SMS nie....apa bezanya dengan contoh saya diatas. Perbuatan yang tidak bermaruah.....jangan ingat bila anda tidak layan SMS spam ini anda akan selamat. Mereka dah bijak.

Apakah tindakan anda.

1. Tolonglah print scrin sms tersebut dan buat laporan kepada SKMM. Biarlah susah sikit asalkan dengan satu laporan/aduan kita...aduan tersebut akan diberi perhatian oleh Kerajaan. Bila terlalu banyak aduan yang diterima, lesen yang dikeluarkan oleh SKMM kepada syarikat Content Provider diharapkan akan ditarik balik. Tahukah anda kerajaan Indonesia telah menarikbalik lesen CP apabila terlalu banyak aduan dibuat oleh rakyat Indonesia. Kita mahu lesen terhadap CP ini juga ditarik balik...tak guna SKMM hanya denda RM50 ribu atau gantung satu shortcode....hari nie mereka bayar denda esok mereka buat lagi. Apa bezanya satu shortcode digantung sedangkan mereka ada berbelas lagi shortcode yang diluluskan oleh SKMM.

2. Jika anda tidak sedar yang CP telah mengenakan caj kepada anda selama berbulan-bulan lama sehingga menjadikan ia beratus-ratus ringgit sedangkan anda tidak pernah langgan atau tidak pernah terima sms yang didakwa dilanggan oleh anda.

a) Cetak borang 1 di sini untuk masukkan kes anda ke Tribunal Tuntutan Pengguna


b) Call telco anda, dapatkan no shortcode cth 33316 dan nama syarikat serta nombor telefon untuk dihubungi.

c) Buat carian SSM atau di internet untuk dapatkan nombor pendaftaran syarikat dan alamat terbaru syarikat.

d) Isi borang 1, buat pernyataan tuntutan atas kertas A4 (anda boleh taip)

contoh pernyataan tuntutan

Pada 02/04/2014, saya telah mendapati bil telefon bulan March 2014 yang bertarikh 21/03/2014 terdapat caj sebanyak RM48 untuk perkhidmatan Value Added Servis yang saya tidak pernah bersetuju untuk melanggan dan saya juga tidak pernah menerima sms/mms atas perkhidmatan yang kononya saya langgan. Saya menghubungi Digi pada jam 2.35 petang dan dimaklumkan bahawa perkhidmatan tersebut dicaj oleh syarikat XYZ. Saya menuntut caj tersebut dikembalikan. Jumlah tuntutan saya RMxxx. Rujuk lampiran untuk perincian bil-bil untuk bulan semasa dan bulan-bulan terdahulu.

e) Buat 4 salinan pernyataan tuntutan, bil-bil telefon anda, jika anda simpan sms/mms....boleh print sekali. Borang 1 juga buat 4 salinan. Susun kemas dan cari alamat KPDNK yang terdekat dengan anda yang menguruskan Tribunal Tuntutan Pengguna

f) Serahkan Borang 1 yang lengkap tadi berserta bayaran RM5. Tempoh perbicaraan ditetapkan sebulan dari tarikh penghantaran borang 1 (lebih atau kurang). 2 salinan borang yang telah lengkap dengan cop dikembalikan kepada anda.

g) Serahkan by hand atau buat surat berdaftar kepada alamat CP tersebut. Pastikan anda simpan slip surat berdaftar dan jika buat serahan tangan, Borang 1 salinan anda di cop terima dan terdapat nama serta IC penerima.

h) Dalam 30 minit anda akan terima panggilan telefon daripada pekerja syarikat CP tersebut. Beliau memaklumkan bahawa syarikat bersetuju untuk memulangkan caj tersebut.

i) Keesokkan harinya anda akan terima satu lagi panggilan dari pekerja tersebut, anda diberitahu bahawa bayaran telah disediakan semalam tetapi bayaran hanya akan release dalam masa 3 atau 4 minggu. Anda diminta supaya menarik balik tindakan ke mahkamah Tribunal tersebut. Jangan terpedaya.....celaka nie penipu. Beritahu mereka dengan tegas....saya hanya akan tarik balik tindakan ke tribunal selepas saya lihat bayaran masuk kedalam akaun saya....pastikan bayaran dibuat sebelum tarikh perbicaraan. Celaka nie akan mintak anda isi borang jika ingin menuntut bayaran. See.....teknik mereka, mula2 kata bayaran telah dibuat lepas tu kata akan buat bayaran dalam 4 minggu lepas tu suruh kita isi borang pulak. Ingat anda bukan pengemis.....nak isi2 borang bagai....anda hanya hendak tuntut balik duit anda yang dirompak oleh mereka.

j) Buat satu salinan Borang 1 yang telah dicop terima dan buat surat aduan.....tolonglah hantar kepadaSKMM.


Kenapa saya perlu bawa kes ke Tribunal Tuntutan Pengguna sedangkan saya boleh call syarikat CP dan minta dipulangkan caj tersebut?. Kenapa nak susah-susah

1. Dengan buat tuntutan melalui Tribunal, hak anda terjaga. Nama syarikat mereka telah ada dalam rekod Tribunal. Mereka tidak berani bermain tarik tali dengan anda. Anda lebih berani berhadapan dengan syarikat celaka nie sebab anda tahu ada tribunal dibelakang anda. Anda belum tahu mereka benar-benar buat bayaran seperti yang dijanjikan......mungkin kawan anda dapat bayaran tapi belum tentu anda. Anda harus ada backup....belajar pertahankan hak anda...belajar jadi kurang ajar.

2. Untuk kukuhkan aduan anda di SKMM. Aduan anda, aduan pengguna-penguna lain....biar satu lepas tu beribu dan puluhan ribu aduan diterima oleh pegawai SKMM. Jangan terlalu soal banyak dan tanya samaada SKMM akan ambil tindakan atau tidak....anda laksanakan sahaja tugas anda untuk dapatkan hak anda. Ingat...'usaha' tidak pernah akan mengecewakan anda.


Saya tulis berdasarkan apa yang lalui beberapa hari lepas...ambik cuti setengah hari pergi ke KPDNK dan kemudian pergi ke syarikat CP untuk serahan Borang 1. Saya hanya disambut oleh cleaner untie india tua yang asyik tanya "ini apa?". Mahu apa?. Saya suruh dia serahkan borang tu kepada staff...dia syik tanya "nak buat apa?. Panggil staf datang sini...saya naikkan suara. Beberapa pekerja cina lalu depan kami dengan hidung tinggi seolah-olah kami nie datang nak mintak derma...langsung tak tanya tujuan kedatangan kami....harapkan cleaner yang asyik tanya ' apa nie.....apa nie....apa nie".

Cleaner masuk dalam ofis dan hampir 15 minit barulah keluar bersama seorang pekerja melayu. Saya hanya senyum....kalau yang jadi tukang 'cuci tahi' nie mesti melayu. Pekerja melayu tu datang dan tanya saya "ini apa?". "tak tahu baca ke?" saya jawap. Saya suruh dia turunkan tandatangan, tulis nama dan cop syarikat atas salinan Borang 1 kepunyaan saya dan serahkan Borang 1 kepunyaan syarikat. Saya beritahu jumpa pada tarikh nie dipejabat Tribunal.

Sebelum keluar, saya pandang papan tanda syarikat tu....anda silap buat hal dengan saya. Dalam minggu ini sehari suntuk saya berada dimeja menyiapkan fail merah jambu berpalang. Saya kasihan kepada pengguna yang mengadu nasib 'dirompak' oleh syarikat CP nie di forum Lowyatt.....di blog, di laman web getstatifaction Celcom yang kononnya perihatin. Rakan sekerja saya berkata " mereka pilih silap orang" apabila melihat saya begitu tekun menyiapkan laporan untuk dimasukkan dalam fail merah jambu, mungkin ini hidayah disebaliknya....atleast bila kena batang hidung sendiri saya tergerakhati untuk menolong orang lain.
=====================================================
Update terkini. 18/06/2014....saya telah tunaikan janji saya kepada mangsa-mangsa sedut duit sms scam. Kepada yang terlibat...anda tahu siapa saya?. Selamat berkenalan.
========================================================================

Untuk anda yang ingin ambil tindakan terhadap syarikat CP, ini ada sedikit maklumat untuk anda

IKOGO Sdn Bhd
No Pendaftaran 636324-T
Alamat : B-6-5 Strauss Tower Mont Kiara Sophia, Jalan Kiara 1 Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur


iSentric Sdn Bhd
No Pendaftaran : 183309-K
Alamat : No 3, Jalan 51A/227, Seksyen 51A, 46100 Petaling Jaya
Tel: 03 78751000/037875 1134 Fax: 03-7874 2908


Mexcomm Sdn Bhd
No Pendaftaran 777810-D
Suite 20.04-20.05, 20th Wisma MCA, 163 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Tel: 1300223228/03-21633208/03-2163 3228
Fax: 03-2163 2998


Everworks Solutions (M) Sdn Bhd
No Pendaftaran syarikat: 704528-K
Alamat: G-1-28, Jalan PJU 1/45 Aman Suria Damansara 47301 Petaling Jaya

( contoh sms diatas adalah dari shortcode 33316 adalah milik Everworks)

Ini adalah beberapa syarikat yang kerap menghantar sms spam dan mengenakan caj atas bil anda walaupun anda tidak pernah langgan. Kalau anda perlukan nama lain, beritahu shortcode ( nombor 5 angka), saya akan beritahu nama syarikat CP tersebut.

Rujukan:- http://goo.gl/32KB4Y

Mmg betul TE ke ONEXOX ke rezeki adalah dari ALLAH. Tp ALLAH bagi kita akal fikiran untuk mencari keberkatan di dunia untuk di bawa ke akhirat. Untuk kita pilih yg mana baik yg mana buruk. Rasanya ramai arif dalam soal ilmu agama. Jika kita tawarkan produk 28sen kpd pengguna sedangkan produk asal hanya 16sen, adakah ia keberkatan yg ALLAH minta kita cari di dunia ini? Renung2kanlah fikir betul2

Utama